Oranje-Nassau

Oranje-Nassau

In 1499 kwam Diest door ruil in het bezit van Engelbrecht II van Nassau, graaf van Nassau door gebieden die zijn moeder Maria van Loon-Heinsberg had nagelaten te ruilen met hertog Willem IV van Gulik. Zo krijgt Engelbrecht Antwerpen, Diest, Zelem en Zichem. In 1501 maakt Maximiliaan hem ook landvoogd van de Nederlanden. De kinderloze Engelbrecht komt in 1504 te overlijden. Hij werd opgevolgd door de zoon van zijn broer; Hendrik III Van Nassau-Breda.

Hendrik III Van Nassau-Breda gaf in 1508 opdracht op de middeleeuwse stadswallen te verbeteren en verbreden. Vervolgens gaf hij in 1510  de opdracht om het Hof van Nassaubouwen nabij het warandepark. In 1514 liet hij de vervallen vesting op de warande van de voormalige heren van Diest slopen.

In 1515 ontstond er een grote brand in de stad.

In 1538 kwam Hendrik III te overlijden en werd hij opgevolgd door zijn zoon René Van Chalon, die 8 jaar voordien van zijn kinderloze oom het vorstendom van Oranje had geërfd. René is de eerste Nassau die zich prins van Oranje mocht noemen en door bezit van dit prinsdom een soevereine vorst was.

In 1544 kwam René van Chalon te overlijden op 26 jarige leeftijd. In zijn testament had hij zijn jongere neef, Willem van Oranje aangeduid als opvolger.

In 1545 woedde er wederom een grote brand in de stad.

Spring naar toolbar